Alergo test

Alergo test

Alergo test

Alergije ne treba shvatati olako nego na vreme tražiti savete i pomoć lekara.

Razne sastojke iz našeg prirodnog okruženja, koji inače nisu štetni, neke osobe prepoznaju kao strane i burno reaguju na njih. Takve sastojke nazivamo alergenima. Reakcija na alergene obično izaziva upalni proces koji, koji dovodi do pojave različitih simptoma. Alergije su postale bolest modernog doba, muče svakog petog stanovnika, tako da se smatra da oko 20 odsto celokupne populacije boluje od nekog njenog oblika

Mehanizam alergijske reakcije

U telu zdravog čoveka antitela imaju zaštitnu ulogu. Ona brane organizam od bakterija, virusa i infekcija. Kod alergičnih osoba imuni sistem pogrešno shvata određeni alergen kao neprijatelja i počinje stvarati antitela da bi se odbranio. Takva antitela nazivaju se Imunoglobulini E klase (IgE). IgE se vežu za mastocite, ćelije kojih ima u velikoj količinu ispod površine kože, u nosu, očima plućima i gastrointestinalnom traktu. Otuda se alergijske raeakcije najčešće ispoljavaju baš u ovim delovima našeg organizma. Kada antitela pronađu alergen i uhvate ga, ona izazivaju mastocite da stvaraju moćne supstance, među kojima je najznačajniji histamin. Ovo oslobađanje histamina dovodi do pojave alergijske reakcije.

Kada ćete posumnjati na alergijsku reakciju?

Simptomi alergijskih reakcija mogu biti različiti od onih blagih poput curenja nosa, kašlja, kijanja do onih, po život opasnih kao što su anafilaksa i anafilaktički šok.

Oni blaži oblici alergija ispoljavaju se najčešće lokalno kao alergijski rinitis (curenje i svrab nosa), konjuktivitis (crvenilo, pečenje i svrab očiju), promene na koži (poput raznih osipa, ekcema, urtikarije, kontaktnog crvenila). Ukoliko se javi osećaj kao da su uši pune ili da su zaglušene, to takođe može biti znak alergijske reakcije. Mučnina, bolovi u trbuhu, povraćanje i proliv se često javljaju kao posledica alergije na neku od namirnica iz naše svakodnevne ishrane.

Iako ovakvi simptomi najčešće prođu spontano bez ikakvih posledica po zdravlje, ukoliko se oni pojave, ne treba ih ignorisati već pratiti da li se eventualno šire ili pojačavaju. U tom slučaju se treba obratiti lekaru, jer neki teži oblici alergijske reakcije započinju pojavom blažih simptoma, svrabom kože, trnjenjem sluzokože usne duplje, nakon čega nastupa oticanje ždrela i okolnog tkiva, dolazi do otežanog disanja pada pritiska, što dalje može usloviti vrtoglavicu, gubitak svesti, pa i komu.

Dijagnostikovanje

Postoji više načina za dijagnostikovanje alergiija. Nakon uzimanja porodične anamneze (razgovora sa pacijentom) lekar može zahtevati testove koji će dati precizniju dijagnozu. Danas se u praksi primenjuju :

  • kožni testovi
  • provokativni testovi
  • testovi iz krvi.

Kožni testovi, iako su brzi i jednostavni, imaju određena ograničenja (kontraindikovani su kod primene nekih lekova, i interferiraju sa nekim oboljnjima kože) a mogu imati i skrivene posledice. Naime alergijska reakcija se može javiti tek nekoliko sati posle testa, a može u retkim slučajevima doći i do trajnog oštećenja tkiva. Takođe ovim testom nisu obuhvaćeni svi alergeni, tako da se vrlo često ne može ustanoviti na šta je pacijent alergičan.

U provokativnom testu kod pacijenta se izaziva blaži alergijski odgovor primenom alergena na sluznicu nosa, oka,pluća ili želuca. S obzirom da ovaj test može izazvati neželjene efekte koji mogu biti ozbiljni po zdravlje, najčešće se izvodi samo u specijalnim bolničkim uslovima.

Testovi iz krvi koji određuju prisustvo IgE antitela na određeni alergen u organizmu se danas sve više koriste i zamenjuju tradicionalni kožni (ubodni ) test.

Prednosti ovakvog načina testiranja su:

  • konfornost
  • sigurnost
  • ne zavise od terapije i stanja kože
  • pogodne za tesiranje beba i dece

Laboratorija Kuće Zdravlja uvela je jednu ovakvu metodu određivanja alergen specifičnih imunoglobulina IgE klase.

Aparat na kome se izvodi ova analiza jedinstven je na tržištu. Dovoljan je jedan mali uzorak krvi da bi se dijagnostikovala alergija na 20 respiratornih, 20 nutritivnih ili 20 pedijatrijskih alergena. Izbor alergena u respiratornom i nutritivnom panelu prilagođen je alergološkom profilu našeg podneblja.

Cena ALERGO TESTA je 5.600,00 dinara. Tel 024 55 75 75.