Lézeres visszér műtét

Visszér

Minden második ember a bolygón az élete bizonyos szakaszában szembesül a visszér problémájával, ennek előidézői különböző tényezők: a föld vonzása, a szokások – túl hosszú ideig tartó állás vagy ülés, a magzat nyomása a vénás vérerekre a terhesség idején, de az örökletes tényezők is ide sorolhatóak.

A vénás gyengeség első jele az időnkénti elnehezedő láb érzése. A kezeletlen kezdeti állapot következménye a vénás megbetegedések megjelenése és a kísérő komplikációk. A hajszálerek megjelenése a bőrön, duzzadt bőr alatti erek, lábdagadás - bőrelváltozásokat okoznak vagy sebek alakulnak ki. Az egyszer kitágult erek mindig kitágultak maradnak.

Vénás szelepek

VisszérAz egészséges láb ereiben az egészséges áramlás mindig felfelé, a szív irányába történik. A vér visszaáramlását a vénában található billentyűk akadályozzák meg. A vénákban apró billentyűk találhatók, melyek a vénafalhoz simulnak, és nem gátolják a véráramlást, ugyanakkor megakadályozzák, hogy a használt vér a gravitáció miatt visszafelé folyjon. Ez a mozgás a vért a szív irányába segíti, ezért nem a végtagokban gyűlik össze. Ezeken a helyeken összegyűlnek a vérlemezkék, amelyekből vérrögök képződhetnek. Idővel teljesen elzárhatják a vénát és kondicionálják a környező szövetek elsorvadását. Ugyanakkor a vérrög leválhat és elzáródást okozhat a test felső részeiben. Némelyek a kialakult komplikációk közül végzetesek lehetnek, ezért a megelőzés és a kezelés nagyon fontos.

Diagnosztika

A Color Doppler használata a mindennapi gyakorlatban, egyike a legnagyobb segítségnek a vénák betegségeinek diagnosztizálásában és gyógyításában. A vénás -rendszer Color Doplerrel történő vizsgálata kulcsfontosságú tényező a gyógyítás tervezésében. A vizsgálat fájdalommentes, nincs káros hatása a szervezetre, a vénán keresztüli véráramlat intenzitása és irányának mérése által a legjobb betekintést kaphatunk a sérülésről, a rendellenesség fokáról és helyéről.

Color Doppler diagnosztika A láb artériás és vénás cirkulációja

A gyógyítás útjai

A megelőzésre és gyógyításra különböző orvosi módszerek és kezelések alkalmazhatók.

A különböző elasztikus pólyáknak és harisnyáknak használata, a véralvadásgátló gyógyszerek szedésével és a sebek kötözése által enyhülnek a panaszok. A felszíni vénáknál általában a rózsaérvéna és mellékágai vannak eldugulva, hogy elkerüljék a trombofelitist (a felszíni vénáknak legtöbbször az alsó végtagon megjelenő elzáródása a környező bőr és lágyrészek gyulladásának kíséretében) az ilyen vénát meg kell műteni.

Súlyosabb esetekben megoldást csak a sebészeti beavatkozás jelenti, ami történhet a legkorszerűbb endovaszkuláris módszerekkel – metszés nélkül- ide tartozik a lézeres kezelés. A lézeres visszérműtét minimálisan invazív módszer, amely korszerű helyettesítése a sebészeti beavatkozásoknak.

A visszér lézeres műtéte

A lézerenergiát a sebész egy ceruzabél vékonyságú lézer-szondával vezeit a beteg erekbe, és lézerfény segítségével elzárja azokat. A beavatkozást érzéstelenítéssel végzik, az érzéstelenítő fiziológia- oldatos keverékét a vénán keresztül több részén is adagolják. A lézer tevékenységét ultrahangos vizsgálattal követik és ugyanakkor ellenőrzik a vénába bejutó energiát is. A lézersugár segítségével lezárják a vérrögképződésre hajlamos vénát, ezáltal megfékezhető a betegség és a komplikációk is elkerülhetőek, amelyek akár végzetesek is lehetnek.

Lézeres visszértágulat operáció

A lézeres visszérműtét kiváló esztétikai eredményekkel jár, mert eltünteti a látható, kék értágulatokat. A páciens a műtét után hazatér és másnap már visszatérhet mindennapi tevékenységeihez.

A hatékony, fájdalommentes, biztonságos, kompikációmentes, kényelmes és nagyszázalékú eredményessége miatt a lézeres módszer a visszérműtét elsődlegesen ajánlott módszere, mert ezáltal a páciensek már másnap visszatérnek mindennapi szokásos tevékenységeikhez.

Visszeres láb a lézeres műtét előtt és után

Visszér műtét utánLézeres visszér műtét előtt

A "Kuća zdravlja" Poliklinika endovaszkuláris sebésze:

  • prof. dr Živojin Jonjev – szív és endovaszkuláris sebész