Čuvajte se živog mesa i sladoleda
Bakterije iz roda Salmonella, Shigella, Yersinia i Campylobacter su najčešći izazivači bakterijskih crevnih infekcija, koje nastaju unošenjem kontaminirane hrane (uglavnom životinjskog poreka) i vode. Ova oboljenja, koja se najčešće javljaju u letnjem periodu, mogu biti praćena jakim prolivom, povraćanjem, gubitkom tečnosti i poremećajem koncentracije elektrolita. Mikrobiološkom analizom stolice utvrđuje se prisustvo ovih bakterija i ispituje njihova osetljivost na antibiotike. Klinička slika može biti i sasvim blaga, a s obzirom da antibiotska terapija može uticati na produženo izlučivanje nekih bakterija, antibiotike treba primenjivati samo po preporuci lekara. Po prestanku simptoma bolesti, bakterije se mogu i dalje izlučivati putem stolice u toku kraćeg ili dužeg vremenskog perioda (kliconoštvo). Ovi pacijenti, pre stupanja u kolektiv ili rada sa namirnicama, moraju imati tri uzastopne negativne koprokulture.
U najvećem broju slučajeva oboljenje je blago do umereno teško. Međutim, problem nastaje kada bakterija prodre u krvotok i nastane trovanje krvi – tada salmonela postaje ozbiljna i potencijalno životno ugrožavajuća i zahteva hospitalizaciju, kao i lečenje antibioticima. Zato, kada konzumirate neku namirnicu koja je sirova ili samo delimično termički obrađena, uvek imajte na umu – upravo salmonelu.